وبلاگ
۱۷ خاصیت تخم گشنیز برای سلامتی
تخم گشنیز یکی از ادویه های ضروری در آشپزخانه است و خواص دانه های گشنیز بیشمار است آن ها به دلیل فواید سلامتی فراوان این روزها رواج بیشتری پیدا کرده اند، علاوه بر این همه قسمت های گیاه گشنیز خوراکی هستند اما فقط دانه های خشک شده و برگ های تازه که اغلب در آن ها استفاده می شود اهداف پخت و پز، زیرا طعم خاصی به غذاها می بخشد.
تخم گشنیز سرشار از مواد مغذی زیادی است که برای سلامتی انسان از جمله کالری، فیبر، پروتئین، کلسترول و غیره مهم است و لازم به ذکر است که بذر گشنیز باید از طریق استفاده از یک قوطی آب بندی شده برای جلوگیری از رسیدن رطوبت به آن و از بین بردن آن استفاده شود و باید یک روز قبل از استفاده خیس شود. در این مقاله در مورد مهم ترین خواص دانه های گشنیز صحبت می کنیم.
خواص باور نکردنی «گشنیز» و «تخم گشنیز»
1_ کمک به داشتن پوست زیبا
بنا بر تحقیقی که در دانشگاه آیورودای کالیفرنیا (California University of Ayurveda) انجام شده است، تخم گشنیز به دلیل اینکه خواص ضدعفونیکننده دارد، در درمان برخی بیماریهای پوستی، مانند اگزما، خارش پوست، جوشها و التهابهای پوستی بسیار مؤثر است. همینطور، تخم گشنیز جراحت و زخمهای دهان را نیز درمان میکند.
2_ کنترل دیابت
از آن جا که هند به سرعت در حال تبدیل شدن به پایتخت دیابتیهای جهان است، اصلا عجیب نیست که تعداد بیشتری از مردم در هند به دنبال روشهای درمانی این بیماری باشند. بر اساس طب سنتی، مصرف منظم تخم گشنیز مقدار قند خون را کنترل میکند. در پژوهشی که نتیجهاش در مجله بریتانیایی تغذیه (The British Journal of Nutrition) منتشر شد، معلوم شد که عصاره تخم گشنیز حاوی ترکیبات خاصی است که وقتی وارد خون میشود موجب ترشح انسولین و رفتاری مانند انسولین میشود. بدین ترتیب، از افزایش قند خون پیشگیری و سطح گلوکز فرد را در حد مناسب خود حفظ میکند.
تخم گشنیز با بهبود عملکرد سلولهای بتای لوزالمعده، سطح قند خون را کاهش میدهد. وظیفه این سلولها آزادسازی انسولین است. مصرف منظم تخم گشنیز در کاهش خطر عوارض قلبی ـ عروقی مرتبط با پیشدیابت، دیابت نوع ۲ و سندروم متابولیک نیز مؤثر است.
3_ افزایش رشد مو
ضعف فولیکولهای مو، عدم تعادل هورمونی و اضطراب، همچنین رژیم غذایی نامناسب موجب ریزش مو میشود. تخم گشنیز با قویکردن ریشههای مو جلوی ریزش مو را میگیرد و موجب رشد بهتر آن میشود. در واقع، تخم گشنیز با تقویت فولیکولهای مو و شروع رشد بیشتر میتواند مشکلات مربوط به مو و ریزش آن ها را برطرف کند.
4_ هضم بهتر
استاد علوم پزشکی در بیمارستانی در کلکته درباره تأثیر تخم گشنیز در هضم بهتر غذا میگوید: تخم گشنیز ویژگیهای آنتی اکسیدانی دارد و نوعی فیبر رژیمی است و باعث میشود کبد درست کار کند و حرکات روده را بهبود میبخشد. تخم گشنیز به تولید ترکیبات و مایعات گوارشی همچون اسیدهای صفراوی نیز کمک کرده و فرایند هضم و جذب را تسهیل میکند.
همچنین به نظر متخصصان تغذیه، «تخم گشنیز طعم بسیار مطبوعی به غذا میدهد و فرایند هضم را آسان میکند. تخم گشنیز منبع خوبی از فیبر، فسفر و کلسیم است.» در ضمن، تخم گشنیز نفخ را درمان میکند و با بهبود فعالیت آنزیم تریپسین، که نوعی آنزیم لوزالمعده است، پروتئینهای موجود در روده کوچک را تجزیه میکند. روغن تخم گشنیز نیز به دلیل خواص ضدباکتریایی خود سندروم دردناک روده تحریکپذیر را تسکین میدهد.
تخم گشنیز در درمان تهوع و اسهال نیز مؤثر است. با نوشیدن دمنوش تخم گشنیز (که با ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب جوش دم کشیده است) میتوانید از فواید آن بهرهمند شوید.
5_ کنترل کلسترول
مقدار کلسترول یا وضعیت چربیهای بدن معمولا موضوعی نگرانکننده است. اگر میخواهید از سطح کلسترول بدنتان بکاهید و آن را کنترل کنید، استفاده از تخم گشنیز بهترین گزینه است. بنا بر نظر یکی از پزشکان بیمارستانی در کلکته، تخم گشنیز حاوی ترکیبی به نام کوریاندرین (Coriandrin) است که فرایند هضم چربی را کنترل میکند و در نهایت موجب کاهش کلی کلسترول و تریگلیسیرید در بافتهای بدنمان شود.
در طب سنتی آیورودا، تخم گشنیز اثر قدرتمندی در نحوه هضم غذا در بدن و جذب چربی دارد. به همین دلیل، معمولا برای کنترل سطح کلسترول خون مصرف تخم گشنیز توصیه میشود. در ضمن، تخم گشنیز مقدار کلسترول خوب را نیز افزایش میدهد.
6_ درمان سرماخوردگی و آنفولانزا
ویتامین C آنتی اکسیدانی قوی است که برای سلامتی بدن و پوست زیبا بسیار مهم است. تخم گشنیز انواع بسیاری ویتامین از جمله اسید فولیک، ویتامین A و بتاکاروتن و مهمتر از همه ویتامین C دارد. برگ و تخم گشنیز تقریبا ۳۰ درصد مقدار توصیهشده روزانه ویتامین C را که در درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مؤثر است تأمین میکند.
7_ پیشگیری از قاعدگی نامنظم
زنانی که به جریان شدید قاعدگی مبتلا هستند باید بهطور منظم به رژیم غذایی شان تخم گشنیز اضافه کنند.
8_ افزایش سلامت قلب
همان طور که گفته شد، تخم گشنیز کلسترول بد را کاسته و نوع خوب آن را افزایش میدهد و در عین حال، از تجمع پلاکتهای انسانی در خون پیشگیری میکند. تجمع پلاکتهای خون در سرخرگهای بدن به اختلال در جریان خون در قلب و در نهایت حمله قلبی منجر میشود.
تخم گشنیز نقش مهمی در سوختوساز چربیهای موجود در انسان داد. بررسیها نشان میدهد که تخم این گیاه مقدار فشار خون را تنظیم میکند. خواص آنتی اکسیدانی تخم گشنیز نیز فشار خون را کاهش میدهد. در واقع، تخم گشنیز با بازکردن رگهای خونی، از فشار خون میکاهد.
9_ درمان التهاب مفاصل
تخم گشنیز با پیشگیری از فعالیت سیتوکین التهابآور در غشای زلالهای، التهاب مفاصل را تسکین میدهد. این غشا سطح درونی مفصل را میپوشاند. از تخم گشنیز میتوان به شکل استعمال خارجی و ضماد نیز استفاده و دردهای التهاب مفاصل را درمان کرد. دو ترکیب مهم سینه اُل (Cineole) و اسید لینولئیک خواص ضدروماتیسمی و ضدآرتروز دارند.
10_ درمان ورم ملتحمه (قرمزی چشم)
پژوهشی نشان داده است تخم گشنیز خارش چشم (یکی از علائم اصلی ورم ملتحمه) را درمان میکند. در این پژوهش، خارش چشم و قرمزی چشم داوطلبان آزمایش پس از استفاده از اسپری تخم گشنیز برطرف شد. ویژگیهای ضدباکتریایی تخم گشنیز از چشمها در برابر بیماریهای مسری مانند ورم ملتحمه محافظت میکند.
برای درمان ورم ملتحمه، چشمهایتان را با جوشانده تخم گشنیز شستوشو دهید. برای بهبود دید چشمها، یک قطره آب تخم گشنیز را که در آب خیساندهاید در چشمها بچکانید و برای خلاصشدن از بیشتر مشکلات چشمی، هر روز با معده خالی، آب گشنیز بنوشید.
11_ تقویت سیستم عصبی
لینالول یکی از ترکیبات اصلی تخم گشنیز و روغن آن است. بررسیها نشان داده که این ماده از اضطراب در انسان میکاهد. لینالول اثرات مفیدی روی سیستم عصبی مرکزی دارد و بهدلیل دارا بودن ویژگیهای ضد تشنج، از احتمال حملات صرع یا تشنج میکاهد.
گشنیز نقش مؤثری در پیشگیری از بیماریهای عصبشناختی مانند آلزایمر دارد. البته این اثر فقط در برگهای گشنیز مشاهده شده است. تخم گشنیز یکی از مواد غذایی معمول است که طعم خوبی به غذا میدهد؛ اما بسیاری از مردم از فواید باورنکردنی آن بیخبرند.
12_ کاهش وزن
با مصرف آن دسته از مواد غذایی که سوختوساز بدن را افزایش میدهند، کاهش وزن رخ میدهد. اگر میخواهید لاغر شوید، تخم گشنیز بهترین دوستتان است. مقدار ۳ قاشق غذا خوری تخم گشنیز را حداقل ۳ ساعت در آب بخیسانید و روی شعله گاز قرار دهید و یک لیوان آب روی آن بریزید. سپس آن قدر آن را بجوشانید تا مقدار آب به نصف برسد. پس از صاف کردن جوشانده تخم گشنیز، آن را مصرف کنید. اگر روزانه ۲ بار از این جوشانده بنوشید، گوارش و سیستم ایمنی بدنتان بهبود مییابد و لاغر میشوید.
13_ درمان واکنشهای حساسیتی
تخم گشنیز به دلیل طبع سردی که دارد، واکنشهای حساسیتی را درمان میکند. تخم گشنیز کهیر و خارش و تورم پوست را نیز درمان میکند. برای این منظور، ۱ قاشق چایخوری عسل را با یک دوم قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز مخلوط کنید و به صورت پماد بهروی پوست و محل آسیب دیده بمالید و بگذارید ۵ تا ۱۰ دقیقه باقی بماند.
همچنین، جوشانده تخم گشنیز دهان و گلوی متورم را هم درمان میکند. ۱ قاشق چایخوری از تخم خردشده گشنیز را در ۱ فنجان آب بجوشانید. این جوشانده را همان طور که گرم است همراه با عسل میل کنید. در ضمن، میتوانید تخم گشنیز را همراه با آب خیار یا آب جعفری نیز مصرف کنید.
14_ جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی
پایین آمدن سطح کلسترول، خطر انباشت لخته های خون غیرضروری در شریان ناشی از LDL را کاهش می دهد، و این بدان معنی است که این شرایط از سکته قلبی و سکته مغزی جلوگیری می کند زیرا هیچ اختلالی در شریان ایجاد نخواهد شد که می تواند باعث حمله قلبی و سکته مغزی شود. منجر به مرگ می شود.
15_ افزایش تولید هورمون انسولین از لوزالمعده
عملکرد لوزالمعده ارتباط نزدیکی با متابولیسم بدن دارد دانه های گشنیز برخی از خواص را دارند که باعث بهبود متابولیسم در بدن می شوند.
16_ جلوگیری از پوکی استخوان
هرکسی می تواند در معرض پوکی استخوان قرار گیرد ، برای محافظت از خود در برابر پوکی استخوان باید شروع به افزودن تخم گشنیز به رژیم غذایی خود کنید زیرا این توانایی را دارد که از پوکی استخوان جلوگیری کند زیرا دانه های گشنیز سرشار از کلسیم و سایر مواد معدنی مفید برای سلامتی استخوان هستند.
17_ افزایش تولید گلبول های قرمز
تخم گشنیز سرشار از آهن است دانه های گشنیز می تواند به تقویت تولید گلبول های قرمز کمک کند. گلبول های قرمز خون اکسیژن و مواد مغذی را به پوست شما توزیع می کنند، به گونه ای که متابولیسم به روش صحیح انجام شود.