وبلاگ
مهمترین گیاهان دارویی همدان
استان همدان با وجود یک هزار و ۵۰۰ گونه گیاهی در کوه، دشت، دامنهها، ارتفاعات استان و… یکی از ذخیرهگاههای ژنتیکی برای کشت انواع گیاهان دارویی به شمار میرود.
طبیعت همواره مهد زیباییها و جلوهای از خداوند بوده و گونههای گیاهی موجود در آن به عنوان یک منبع غذایی و دارویی برای انسان به شمار میرود.
با توجه به جایگاه و ارزش گیاهان دارویی در تأمین بهداشت و سلامت جوامع این گیاهان همواره به لحاظ درمان و پیشگیری از بیماریها از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
با توجه به اینکه گیاهان دارویی در طبیعت قدمتی همپای بشر دارد، ظرفیت تولید داروهای گیاهی در طبیعت بسیار بالا است.
استان همدان نیز به عنوان یکی از ذخیرهگاههای ژنتیکی برای کشت انواع گیاهان دارویی به شمار میرود که در سالیان گذشته به عنوان یکی از قطبهای توسعه و کشت گیاهان دارویی مطرح بوده است.
روند استفاده از داروهای گیاهی به ویژه در سالهای اخیر رو به افزایش بوده که از مهمترین علل آن میتوان به اثبات اثرات جانبی و مخرب داروهای شیمیایی اشاره کرد.
کشت ۴۰۰ هکتار انواع گیاهان دارویی در استان همدان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان به خبرنگار فارس گفت: ریشه گیاهان دارویی در منابع طبیعی است اما بعضی اوقات برخی از اقلام همچون سیر پرتیمار میشوند.
محمدرضا همتی اظهار کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هکتار در بخش گیاهان دارویی کار کرده است.
وی با بیان اینکه گیاهان دارویی به صورت طبیعی در سطح مراتع وجود دارند، افزود: حدود ۳۹۳ گونه از گیاهان دارویی مانند گل رنگ وحشی، سیر، موسیر، بابونه و… در سطح استان شناسایی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان بیان داشت: از جمله وظایف اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری حفاظت و حمایت از مناطقی است که گونههای گیاهی رشد میکنند.
وی با اشاره به آمادگی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در راستای واگذاری اراضی برای پرورش گیاهان دارویی ادامه داد: در این زمینه میزان قابل توجهی کار انجام نشده است.
همتی تصریح کرد: در سطح استان ۴۰۰ تا ۵۰۰ هکتار کشت و توسعه گیاهان دارویی بوده که ۳۰۰ هکتار آن در پروژه صیانت از جنگلها در نهاوند انجام میشود.
شناسایی ۳۵۰ گونه گیاهان دارویی در همدان
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز به خبرنگار فارس گفت: در گیاهان دارویی از قسمتهای مختلف یک گیاه از جمله ریشه، ساقه، برگ، گل، دانه و حتی تمام اندام یک گیاه استفاده میشود.
حجتالله شهبازی با بیان اینکه اندام گیاه دارویی دربردارنده مواد فعال و مؤثر بیولوژیکی است که برای درمان یک یا چند بیماری مورد استفاده قرار میگیرد، اظهار کرد: گیاهان دارویی تقسیمبندیهای متفاوتی دارند.
وی افزود: برخی از تقسیمبندیها شامل گیاهان دارویی اسانسدار مانند آویشن، گل بابونه، رازیانه، نعناع و یا گیاهان دارویی سمی که حتماً باید زیر نظر متخصص استفاده شود مانند گیاه زبان پسقفا، شوکران کبیر، تاجریزی، تاتوره و… هستند.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه برخی تقسیمبندیهای دیگر نیز وجود دارد از قبیل گیاهان دارویی ادویهای، عطری و… تصریح کرد: برخی از گیاهان نیز پیشخوانی است مانند گل گاوزبان، شوید، رازیانه، نعناع، زعفران، زرشک و… که افراد میتوانند به صورت خودسرانه مصرف کنند.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای گیاهان دارویی در سطح کشور افزود: در حال حاضر ۲۴ شرکت دارویی گیاهی در کشور فعالیت میکنند و فرآوریهای مختلفی در قالب ۵۴ گونه در کشور استفاده میشود.
شهبازی تأکید کرد: در استان همدان ۳۵۰ گونه گیاهان دارویی شناسایی شده که اغلب به صورت خودرو هستند و گیاهان دارویی زراعی در سطح استان خیلی کم است.
وی ادامه داد: گیاهان دارویی خودرو در سطح استان بیشتر شامل بابونه، بومادران، آویشن، گل کوفته، شیرینبیان، گاوزبان، نعناع، خاکشیر و گیاهان دارویی زراعی نیز شامل گشنیز، رازیانه، سیاهدانه و همیشه بهار میشود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان بیان داشت: رازیانه و سیاهدانه در شهرستان رزن و گشنیز نیز در شهرستانهای نهاوند، تویسرکان و اسدآباد کشت میشود.